Csányi Sándor
A GULYÁSKIRÁLY
Ha szeptember ,akkor Gulyás Fesztivál .Ha Gulyás Fesztivál ,akkor mindenkinek Csányi Sándor neve ami először eszébe jut . Az ő ötlete alapján jött létre a nagyszabású, mára már nemzetközi hírnévvel is bíró szabadtéri főző verseny és fesztivál . A bográcsba főzés azonban még nem lett volna nagy tömeget csalogató rendezvény, sok elhivatott emberrel karöltve körítettek mellé, és hozzá látványosságokat . Több napos szabadtéri programhoz kellett megnyerni szervezeteket ,magán embereket, hogy tömegeket tudjanak kicsalogatni a liget fái közé. Mára már kialakult egy masszív a szakmájukat értő rendező gárda, akik között Csányi Sándor és társai képviselik a folytonosságot . Az őszi fesztivál és főzőverseny pár éve az ország határai túlívelő rendezvény lett, minden évben más és más ország, tájegység a fesztivál díszvendége, így is öregbítve reklámozva a város hírnevét. Rengeteg díj és kitüntetés reprezentálja az egykori elgondolás életre valóságát és sikerét . Csányi Sándort 2006 -ban kitüntették az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Mesteri címével, ö a mindenkori „Gulyáskirály” , ö a Magyar Gulyás Gasztro -Turisztikai Egyesület elnöke . Maga a Gulyásfesztivál is sok, sok elismerést, kitüntetést vívott ki magának . Most azonban Csányi Sándort a civilt, és a tanítót szeretnénk bemutatni az Gulyáshíradó olvasóinak.
Üdvözlöm Csányi úr ! Azt már mindenki tudja ,hogy milyen elévületlen érdemei vannak a magyar gulyás ételek népszerűsítésében -Most azonban arra lennénk kíváncsiak ,hogy kitől örökölte a főzőtudományát és a főzés szeretetét?
- Úgy gondolom, hogy édesanyámtól. Amikor csak tehettem, ott sündörögtem édesanyám körül a konyhában, türelmetlenül várva, hogy mikor lesz kész a kaja. Sok mindent megtanultam mellette. Édesanyám nagyon jó főzött, tőle lestem el az ételek fűszerezésének tudományát.
Fiatal koromban keményen sportoltam, reggel, délután, este edzés volt,kellett a kalória és az erő, így nagyon sokat ettem. Nem volt ritka, hogy reggel 10-12 tojásból ettem rántottát,de nagyon szerettem a tyúklevest, és a rántott csirkét is . Az édesanyák főztjénél nincs jobb, soha senki nem tudja utánozni az ő főztjüket a hazai ízeket.
-
Kis kukta típusú érdeklődéssel forgolódott otthon a konyhában?
-
Nem . Elsősorban gyerek voltam, de érdekelt az ízek világa .
Az első főztöm nem egy jól sikerült étel lett.
-
Mi volt az, az étel amit legelőször elkészített ?
-
Emlékszem, anyám kórházban volt és megpróbáltam egy jó paprikás krumplit főzni. Hát... valami paprikás főzelék lett belőle, de mivel nagyon éhesek voltunk, jóízűen elfogyasztottuk.
-
Van valami Csányi-s rafinéria a főztökben amiket elkészít? Titkos recept?
-
Természetesen mindenkinek van titka a főzésben, nekem is. Van aki tudatosan ápolgatja a titkokat, van aki csak úgy szokta meg. A titok az, azért titok mert nem szabad elárulni..
-
A hagyományos ,vagy a reformkonyha ízeit kedveli jobban?
-
Vidéki gyerek vagyok, inkább a hagyományos ízeket szeretem. Itt szoktam megjegyezni, hogy egy nemzet a nyelvében és a konyhájában él tovább. Ha nem ápoljuk azt amit otthonról hoztunk, elveszítjük az identitásunkat. Sajnos ma nagyon sokan fordulnak el a Magyar konyhától. Nem igaz, hogy a nemzeti konyhánk egészségtelen, rossz propaganda. Az Olasz, a Német vagy a Francia mennyivel egészségesebb? Én maradok itthon.
-
Tanított is ,a mai fiatalok szeretnek főzni ?szeretnek az ízekkel ,fűszerekkel „ kísérletezgetni „?
-
Igen, tanítottam, ma már nyugdíjas vagyok. Nekem semmi bajom a mai fiatalokkal hiszen, imádnak főzni,szeretnek jókat enni. Az egyéni megoldásokat keresik, kisebb, nagyobb sikerrel, ám tudjuk, hogy a főzés tudományának elsajátítása is egy hosszabb folyamat. Egészen meglepő dolgokat tudnak művelni,szeretek velük együtt dolgozni. Nem igaz az ,hogy fiataljaink elfordultak a Magyar konyhától, inkább úgy fogalmaznék,hogy el akarják fordítani őket. Hogy ez sznobságból, vagy tudatosan történik nem tudom igazán megítélni.
-
Nem hagyható ki a kérdés .Otthon ki főz?Ki készíti a vasárnapi ebédet?
-
Az elfoglaltságok közepette is, amikor tehetem természetes én főzök, mert szeretek főzni és szeretek enni is. A gyermekeim mindig azt mondják a főztömre, hogy olyan apás.
-
A családban van ,lesz olyan aki tovább viszi a hagyományokat ?
- Sajnos egyik gyermekem sem viszi tovább staféta botot. Ennek talán az, az oka, hogy a vendéglátásban eltöltött évek során azt látták, hogy sok a munka, sok az éjszakázás, hiszen akkor még a Tisza Szálló minden nap éjfélig volt nyitva, a konyha is addig volt kötelező, ennek okán kevesebb idő maradt a családra. Nyilván ez nem volt vonzó a számukra. A gyerekeim más területen dolgoznak már . A tevékenységemet, és a Magyar konyha iránti elkötelezettségemet is nagyon tisztelik.
Köszönöm szépen, hogy rendelkezésemre állt.
További sok sikert , sok bográcsba rotyogó finomságot kívánunk önnek és a munkatársainak !