uborkaszezon
Nyakunkon a nyár és az uborkaszezon, és nem csak a kovászos uborka készítés ideje ez, de ilyenkor van az, hogy semmit nem lehet elintézni. A hivatalban esetleg, nem írják alá a fontos aktákat, és nem intézik az ügyeinket mert a főnök szabin van. A média is tele van még több sületlenséggel, pedig a munkás hétköznapokon sem spórolnak a buta ötletek közzétételével. Példa.... Valami film szünetében hallottam a szöveget, hogy...egy hölgy valami gombásodás elleni kencével ficéli a lábát, és beront egy idős férfi, hogy hagyná már abba mert – „MOST ÉN KÖVETKEZEM”. Micsoda butaság. Nem szeretnék „következni” egy lábgombásodás okán és miatt, magam, szívesen kihagyom ezt a fajta elfoglaltságot. Sokan tudnának ehhez hasonló butaságot előhozni. A politikai kacsákról már nem is nagyon érdemes kiakadni és elgondolkodni, szinte minden napra dobnak be egy gumicsontot, hogy azon rágódjon a nép, elterelve a figyelmet a fontos és még fontosabb dolgokról. Azokról, amiket rendesen elbaltázott a most regnáló klientúra, pedig ismét csak a mi zsebünket üríti ki a hatalom.
Nyakunkon az uborkaszezon. Ismét nagyon befűtöttek ott fent a menyben, vagy lent a pokolban, de ezt vártuk egész télen. Nem a meleg ellen ágálok, a hirtelen és átmenet nélküli időjárás változások amik nagyon megviselik a szervezetünket. Az egyik nap még kánikula majd, hirtelen lecsap a vihar és hatalmas fákat csavar ki az orkán erejű szél.
Nyakunkon az uborkaszezon. Az erkélyen, az ablak párkányokon már javában lehetne kovászolni az uborkát. Micsoda finom étek ez így nyáron, zsíros kenyérrel, esetleg szalonna nyársalás alkalmával, de csak úgy alanatur is szívesen elmajszol az ember egy félüvegnyit. Tojásos nokedli, mindenféle pörköltek mellé is kiváló a kovászos uborka.
Nyakunkon az uborkaszezon. Lehet vitázni a lecsókészítéssel kapcsolatban is. Kolbásszal, natúr,.. hagymával, paprikával, paradicsommal,...... tojással, ….esetleg, rizses feltéttel készül a nyári eledel? Az örök téma, a bográcsban főzés is az uborkaszezonra esik, de ne gondoljon senki arra, hogy ez egy valamilyen semmit mondó, csak átfutom téma lenne. Hová kerül a hagyma? Mikor kell a pirospaprikát a bográcsba rotyogó ennivalóba tenni? Gulyás vagy sima pörkölt amit a férfiember alkot? Mert alkotás, sőt, művészet amit a bográcsba főzés okán a férfiember végez. Bor......felöntsük, vagy nem szabad bort a bográcsba főzött ételbe tenni? Ha teszünk.....öntünk, akkor, vörös, vagy fehér? Édes vagy száraz borral kell az ételt felturbózni? Milyen az igazi halászlé? Tésztával, vagy csak hallal készül az ősi halétel?
Nyakunkon az uborkaszezon. A nyári öltözködés is örökzöld téma. Rövidnadrág- papucs, rövidnadrág- zokni-szandál, illik-é, és hol szabad viselni? Forrónadrág- melltartó nélkül, nem kihívó- é? Lehet- é levenni, a kosztüm kabátot és a zakót egy tárgyalás alkalmával, ott, ahol a klíma berendezés működése mellet is kánikula van a helyiségben?
Nyakunkon az uborkaszezon. A kánikulában nagyon fontos a folyadék bevitel, a sok folyadék fogyasztása, de itt is felmerül a dilemma. Sör, hideg fagyi, hideg víz, üdítő? Netán a forró tea az ellenszere a nagy melegnek? Mindenki döntse el maga, csak ügyeljünk arra, hogy ki ne száradjon a szervezetünk. Nemsokára itt az iskolai nyári szünet, fokozottan ügyeljünk és figyeljünk a csemetékre, legyen az közúton vagy a vízparton. Strandokon, fürdőhelyeken, csak azok merészkedjenek a mély vízbe, akik tudnak úszni. Felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe, és ne tartózkodjunk félóránál tovább a tűző napon. A melegben tompábbak a reflexek, a közúti közlekedésben vegyük figyelembe ezt a komoly tényt is.
Nyakunkon az „uborkaszezon”. Mégis, mily sok dologra kell és érdemes odafigyelnünk!
„Eredetileg a júniustól szeptemberig tartó uborka érésének az időpontja, de átvitt értelemben a nyári hónapokat értik az emberek, amikor bezárnak az iskolák, a színházak, a parlamentben sőt még a bíróságokon is ekkor van szünet.
A szerencsésebb emberek ilyenkor veszik ki a szabadságuk zömét és édes pihenéssel, a még szerencsésebbek nyaralással töltik el ezt az időszakot. „